Yhteismetsille

Tätä tarkoittaa HiiliPlus+ sopimus

Palvelussa tehdään sopimus hiilensidonnasta kivennäismailla viideksi vuodeksi ja turvemailla kymmeneksi vuodeksi. Korvaus lasketaan kuviokohtaisesti ja korvaus tilitetään kerran vuodessa lisäkasvun mukaan.

Millainen metsä sopii kohteeksi?

HiiliPlus+ sopimus on mahdollista tehdä uusiin kasvatuslannoituskohteisiin. Minimihankekoko on 10 hehtaaria yhden y-tunnuksen alla, mutta lannoitettavan alueen ei tarvitse olla yhtenäistä aluetta. Ensiharvennetut nuoret kasvatusmetsät ja varttuneemmista kasvatusmetsistä nuorimmat kohteet kelpaavat iän puolesta sopimuksiin. Tarkemmat rajaukset on esitetty tuoteselosteessa.

Katso tästä metsäasiantuntijamme Sepon haastattelu:

Timo Hannonen, Alhaisen-Kirilän yhteismetsän hoitokunnan puheenjohtaja:

Teimme viime vuonna ensimmäisen HiiliPlus+ sopimuksemme ja nyt työn alla on uusi sopimus. Kokemuksesta yhteistyö lannoitukset toteuttavien Metsänhoitoyhdistysten ja Green Carbonin kanssa on toiminut hyvin ja vaivattomasti. Hiilensidontakorvaukset kompensoivat hyvin lannoitteiden nousseita hintoja ja auttavat pitämään sijoitettujen pääomien tuotot hyvinä lannoitushankkeissa. Ensimmäiset korvauksetkin tulivat tilille sopimuksen mukaan.

Mitä hankkeen toteuttaminen vaatii?

Lopullista sopimusta ja korvauksen maksatusta varten tarvitsemme sopimuskuvioilta ajantasaiset puustotiedot .xml-tiedostona (maks. kolme vuotta vanha maastoinventointi), mutta liikkeelle pääsemme avoimella metsävaratiedolla. Metsänomistaja voi itse toimittaa meille puustotiedot tai vaihtoehtoisesti valtuuttaa metsäammattilaisen toimimaan valtakirjalla. Teemme suoraa yhteistyötä kaikkien Metsänhoitoyhdistysten kanssa, mutta myös muiden metsäammattilaisen kanssa toteutamme jatkuvasti hankkeita.

Sopimukseen liittyviä tarkennuksia

Kivennäismailla sopimuskauden pituus on viisi vuotta ja turvemailla 10 vuotta. Kemeratuen kanssa päällekkäisiä sopimuksia emme tee. Sopimuksen aikana kuvioilla ei voi tehdä hakkuita eikä ojituksia. Liitteessä korvausesimerkkejä tarkemmin. Korvaus maksetaan vuosittain. Esimerkkien mukaiset hinnat ovat ALV 0% hintoja ja hiilikorvaus ilmoitetaan verottajalle maatalouden tulona.

Ladattavat Hiiliplus+ materiaalit

Jätä yhteydenottopyyntö lomakkeen kautta, tai varaa aika suoraan Sepolta.