Ensimmäinen ISO -standardin mukainen metsähiilinielumenetelmä

Vapaaehtoisten päästövähennyshankkeiden runsas kysyntä on saanut aikaan markkinan, jossa eritasoisia kompensaatiohankkeita on tarjolla runsaasti. Hiilijalanjäljen hallinnan asiantuntija, jyväskyläläinen Green Carbon Finland Oy on kehittänyt metsän kasvuun pohjautuvan hiilinielumenetelmän ja saanut sille kolmannen osapuolen auditoinnin ensimmäisenä toimijana Suomessa. Työ on tehty yhteistyössä tutkimus- ja metsäsektorin, yritysten sekä yksittäisten maan- ja metsänomistajien kanssa.

Green Carbon Finland Oy (Green Carbon) kehittää kotimaiseen metsänhoitoon ja maankäyttöön perustuvia hiilinieluhankkeita yhdessä suomalaisten maan- ja metsänomistajien kanssa sekä käy kompensaatiokauppaa vapaaehtoisesta päästöhyvityksestä kiinnostuneiden yritysten ja organisaatioiden kanssa.

Vapaaehtoista päästökompensaatiokauppaa ei säännellä lailla, eikä suomalaisille hankkeille ole valmiita ohjeistuksia. Luotettavuuden ja läpinäkyvyyden lisäämiseksi Green Carbon on toimintansa alusta lähtien kehittänyt metsien kasvua hyödyntäville hiilinieluhankkeilleen todentamisprosessia, joka on yksi kansainvälisesti hyväksytyn hyvän kompensaatiotavan merkittävimmistä kriteereistä. Nyt julkaistu kolmannen, riippumattoman osapuolen auditointi pohjautuu kansainväliseen ISO14064-2:2019 -standardiin, joka ohjaa hiilensidonta- ja hiilinieluhankkeiden toteuttamista.

Välitämme vain sellaisten kompensaatiohankkeiden yksiköitä, jotka ovat todennettuja. Ensimmäinen todennettava hankkeemme koskee nuoren tai varttuneen kasvatusmetsän lannoitusta ja sitä kautta syntyvää lisäistä hiilinielua. Kehitämme samalla uusia keinoja lisäisyyden synnyttämiseen kotimaisissa maankäyttökohteissa yhteistyössä alan toimijoiden kanssa. Uudet menetelmät tulevat tarjolle, kun niiden kestävyydestä sekä vaikuttavuudesta on saatu riittävästi tutkimusnäyttöä ja ne on saatu auditointiprosessin piiriin, toteaa Green Carbonin operatiivinen johtaja Kimmo Koistinen.

Standardiin pohjautuva todentamismenettely on meille myös kilpailukyvyn ja kasvun edellytys, sillä vastuullisesti toimivat yritykset ja organisaatiot hankkivat vain todennettujen hiilensidontahankkeiden kautta syntyviä päästöyksiköitä. Tarjolla on jo pitkään ollut kansainvälisiä sertifioituja kompensaatiohankkeita, mutta nyt on mahdollista hankkia myös todennettuja kotimaisia kompensaatioyksiköitä, toteaa Green Carbonin toimitusjohtaja Matti Toivonen.

Lisätiedot:
Matti Toivonen, toimitusjohtaja, matti.toivonen@greencarbon.fi, 0400 633 033
Kimmo Koistinen, operatiivinen johtaja, kimmo.koistinen@greencarbon.fi, 040 7232 852

Edellinen artikkeli
Miten kompensaatioyksiköitä syntyy?
Seuraava artikkeli
Ensimmäinen ISO -standardin mukainen kotimainen hiilinielu!