KEMERASTA KOHTI METKAA – turvemaiden tukijärjestelmä uudistuu

  1. Etusivu
  2. Ajankohtaista
  3. KEMERASTA KOHTI METKAA – turvemaiden tukijärjestelmä uudistuu

Turvemaiden lannoitukseen suunniteltu tukijärjestelmä on uudistumassa. Metsänomistajille vuosien saatossa tutuksi tullut Kemera tukijärjestelmällä mahdollistettu turvemaiden tuhkalannoitus on päättymässä 31.12.2023, viimeinen Kemera -tuen hakupäivä oli 1.10.2023.

Jatkossakin turvemaiden lannoitukseen on mahdollista hakea valtion tukea, Kemeran korvaa 1.3.2024 alkaen Metka-tuki. Metka -järjestelmän mukaisia hakemuksia voi viimeisimmän tiedon mukaan jättää 1.3.2024 alkaen. Tuhkalannoituksen osalta töitä ei voi kuitenkaan aloittaa ennen hakemuksen hyväksymistä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Metkan mukaisia tuhkalannoituksia ei ehditä toteuttamaan tulevana talven aikana.

HiiliPlus+ -lannoitussopimus turvemaiden tuhkalannoituksen yhteydessä onkin hyvä vaihtoehto kuluvana talvena vasta tuloansa tekevälle Metkalle. HiiliPlussankin osalta on hyvä huomioida, että sopimus tulee tehdä ennen lannoitussopimusta. Varsinaisen lannoituskohteen sopivuuden varmistaminen ja Hiiliplus+ -palvelun tuhkalannoitustuoton laskeminen tapahtuu nopeasti. Näin metsänomistaja voi edetä tarvittaessa ripeälläkin aikataululla lannoitussopimuksen ja itse lannoituksen osalta.

HiiliPlus+ -sopimus on metsänomistajalle kannattavampi vaihtoehto Etelä-Suomen suositus alueelta aina Väli-Suomen suositusalueen puoliväliin. Tarjouslaskelman yhteydessä toki kerromme, mikäli maanomistajan etu kääntyy valtion tukimuotojen suuntaan.

Lue lisää Metka-tuista: https://www.metsakeskus.fi/fi/metsatalouden-tuet/uusi-kannustejarjestelma-metka

Jos tuhkalannoitus on ajankohtainen tulevana talvena, tai asia on muuten sinulla mielen päällä, ota yhteyttä metsäasiantuntijaamme Seppoon tai Juhaan.

Edellinen artikkeli
Keski-Suomen metsäneuvoston vierailu HiiliPlus+ -lannoituskohteella
Seuraava artikkeli
Tilannekatsaus vapaaehtoiseen hiilimarkkinaan