Tilannekatsaus vapaaehtoiseen hiilimarkkinaan

  1. Etusivu
  2. Ajankohtaista
  3. Tilannekatsaus vapaaehtoiseen hiilimarkkinaan

Vapaaehtoisen hiilensidontamarkkinan tilanne on ollut aiempiin vuosiin verrattuna epävarmuustekijöiden varjostama. Keväällä 2023 julkaistu ”Opas vapaaehtoisille hiilimarkkinoille” sai hiilensidonnan ostajat varpailleen ja kaupankäynti yksiköillä pysähtyi lähes kokonaan. Oppaan tarkoitus oli selkeyttää hiilimarkkinaa, niin ostajan kuin tuottajankin näkökulmasta tarkasteltuna, mutta oppaan todellinen vaikutus erityisesti ostajamarkkinaan oli päinvastainen.

Uusi termistö, sekä uudenlaiset epäselvät ilmastoväittämät yksiköiden lunastamisen jälkeen aiheuttivat yrityksille epävarmuutta. Tämän lisäksi uhkakuvat seuraamuksista väärien väittämien tekemisen jälkeen saivat useat yritykset harkitsemaan yksiköitten ostamista uudelleen, ja toteamaan tilanteen epäselvyyden vuoksi, että ”parempi olla tekemättä mitään ja odottaa, että tuleva regulaatio selkeyttää tilannetta”.

Ilmasto ei kuitenkaan odota. Teemme valtavasti töitä sen eteen, että yritykset uskaltaisivat edelleen rahoittaa kotimaisia ja laadukkaita hiilihankkeita. Olemme rajoittaneet uusien hankkeiden aloittamista vuonna 2024, mutta toisaalta valmistaudumme kotimaisen hiilimarkkinan elpymiseen yhtiöittämällä Green Carbonin HiiliPlus+ hiilinieluja tuottavan liiketoiminnan omaksi tytäryhtiökseen. Tästä tiedotamme myöhemmin lisää.

Viitteitä markkinan elpymisestä on nähty. Seuraamme tilanteen kehittymistä ja aloitamme uusia hankkeita heti tilanteen salliessa.

Edellinen artikkeli
KEMERASTA KOHTI METKAA – turvemaiden tukijärjestelmä uudistuu